“Sunt un fotograf care invata sa lucreze si sa se joace cu lumina… Dragostea pentru fotografie mi-a fost insuflata de tatal meu, de cand eram mic si ma lua cu el in laboratorul improvizat in baia de serviciu… Fotografia am inceput sa o iau mai in serios in 2010, incet, incet, devenind al doilea mare hobby al meu, alaturi de muzica. Am inceput sa citesc reviste de specialitate, carti, sa rasfoiesc albume de fotografie, sa ma pun la punct cu tehnica fotografica, sa vad «cu ce se mananca» fotografia si care e diferenta intre apasarea unui buton «stralucios», cum frumos spunea un fotograf, si compunerea unei fotografii. Inca nu am terminat studiul, si nici nu sunt sigur ca-l voi termina vreodata… Un cadru este o poveste pe care o spui celorlalti, incercand sa o explici cat mai bine, insa…fara cuvinte. Unii o inteleg, altii nu. Ar fi chiar imposibil altfel. Oamenii sunt atat de diferiti intre ei! Ma bucur insa nespus cand vad ca exista unii care rezoneaza cu mine cand imi privesc fotografiile. Ce fotografiez? Orice imi place. Poate fi considerata aceasta atitudine una haotica, drumul cel mai sigur in a rata formarea unui stil propriu? Posibil. Insa nu as putea sa fac numai un lucru, nu-mi sta in fire… Se spune ca, daca mergi pe mai multe drumuri si nu iti alegi o singura cale nu ajungi nicaieri. si totusi, ce te face sa crezi ca drumul pe care ai luat-o este cel corect?” Aceasta marturisire a artistului fotograf Stefan Neagu contureaza intrutotul marea sa pasiune pentru fotografie, el bucurand recent onestenii cu o expozitie ce o doneaza Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti”.
De la aceasta institutie, despre expozitia “Viziuni urbane”, ce cuprinde lucrari semnate de dr. Stefan Neagu, bibliotecara Doina-Lili Balcanasu a declarat: “Expozitia este un crampei din portretul familiei onestene in care cultura a fost un «modus vivendi», unde din copilarie ne-a fost stimulat gustul pentru frumos de catre cei mari, dornici de a iesi din tiparele socialismului. Onestiul, pe structura complexului industrial, care s-a dezvoltat in acei ani, a devenit un «creuzet» al multiculturalismului romanesc. In oras erau reprezentanti din toate provinciile romanesti, cu aspiratii, cu temeri, cu nostalgii si certitudini care si-au unit spiritul in plamadirea unei comunitati speciale. Comunitate care a impletit arta cuvantului cu rigla de calcul, muzica si sportul, arta, sub toate aspectele ei, cu grija pentru sanatatea trupului. Copilaria noastra, a celor «semicentenari» cu Onestiul a fost infrumusetata si protejata din dorinta de liniste si estetic a parintilor nostri. Ei ne-au deschis fereastra catre un oras modern si entuziast iar noi ne-am simtit liberi. Prin aceeasi fereastra a avut placerea si dr. Stefan Neagu de a privi Onestiul care mai pastreaza urmele inceputurilor entuziaste. Sunt convinsa ca va bucura pe fiecare onestean aceasta viziune a artistului asupra monumentelor de arta presarate in drumul de zi cu zi si ne va trezi interesul pentru redescoperiri si chiar scormoniri artistice”. Dincolo de aceste cuvinte trebuie sa subliniem faptul ca in urbea trotuseana, dupa peste 20 de ani de cand doctorul Dorin Sperantia ne bucura cu fotografiile alb-negru (ale tehnicii acelui timp) pe care le realizase in tara si in afara hotarelor ei, iata ca “arta fotografica onesteana” a renascut! Discret, ca in fiecare clipa dr. Stefan Neagu a surprins in ipostaze diverse monumentele ce infrumuseteaza Onestiul si asupra carora rareori indreptam o privire, fara a le contempla si a intelege sensurile mesajelor pe care acestea le transmit. Mai mult, din mijlocul unui grup de prieteni dr. Stefan Neagu (cu numeroase participari si premii obtinute la saloanele de fotografie organizate), stimuleaza si activitatea Grupului Foton, prin care comunitatea fotografilor din Onesti se contureaza in mod pregnant (“fiecare cu propriul stil si viziunea intima asupra lumii din jur, privita prin obiectivul aparatului” – dupa cum remarca chiar Stefan Neagu).
Demn de remarcat este faptul ca la vernisajul acestei expozitii au fost prezenti mai multi prieteni de notorietate ai artistului fotograf Stefan Neagu. Astfel putem aminti prezenta la vernisaj a dirijorului Cristian Lupes, Irina Schileru (o tanara manager artistic, curator Artexim pentru Festivalul International “George Enescu”), onesteanul Gheorghe Bogza (care este preocupat foarte mult de inventarierea si promovarea monumentelor de arta onestene) si sculptorul Vlad Ciobanu (profesor universitar, cu participari la numeroase expozitii de sculptura).
Ion Moraru