La Sanctuarul Diacezan “Fericitul Ieremia” din Onesti, printr-o Sfanta Liturghie solemna prezidata de preotul doctor Stefan Lupu, vicar episcopal, delegat al pastorului Diecezei de Iasi, PS Petru Gherghel, a fost comemorata moartea Fericitului Ieremia Valahul (savarsit din viata la 5 martie 1625). La acest moment liturgic au fost prezenti in jur de 40 de preoti romano-catolici, multi dintre ei venind impreuna cu credinciosii din parohiile pe care le pastoresc in apropierea Onestiului dar si din departarile acestui oras, care il pretuiesc in chip deosebit pe Fericitul Ieremia Valahul. Un cuvant de invatatura patrunzator in inimile celor prezenti a rostit parintele vicar episcopal Stefan Lupu, care a mentionat: “Fericitul Ieremia este un spirit pragmatic, mercantil, un model de traire animata de speranta. Orice om crestin trebuie sa se simta chemat un slujitor in imparatia lui Dumnezeu. Sfintenia se traduce printr-o viata de slujitor. Noi, oamenii suntem botezati si prin botez l-am primit pe Duhul Sfant iar prin venele noastre curge sangele divinitatii. «O paine care se frange pentru foamea lui Hristos» este crestinul care se daruieste celor care au nevoie. Nu trebuie sa mergem cu mintea prea departe pentru a vedea unde sunt nevoile. Acestea sunt si in familie si ne gandim doar la nevoile noastre si nu le mai vedem pe cele ale altora. Iubirea trebuie alimentata prin credinta si sper ca astfel sa schimbam fata acestei lumi. Am inaltat rugaciunea catre Dumnezeu avandu-l ca mijlocitor pe Fericitul Ieremia. Suferinta face parte din planul de mantuire a lui Dumnezeu si sunt semne de speranta pentru cei care traiesc in dificultati, toti copiii si tinerii sa gaseasca in familii ambientul perfect pentru dezvoltarea in credinta lui Dumnezeu”.
La aceasta slujba religioasa a fost binecuvantata Statuia Sfanta Fecioara Maria (de la Fatima), care a fost expusa alaturi de moastele Fericitului Ieremia.
Realizata in Italia statuia are si un element inedit: in coroana Sfintei Fecioare, simbolic se afla un cartus, care a vrut sa il ucida pe Papa Ioan Paul al II-lea (evenimentul intamplandu-se la 13 mai 1981). Mentionam ca aceasta statuie va fi purtata in procesiune pe strazile Onestiului in ziua de 13 a fiecarei luni. Demn de remarcat este faptul ca la aceasta slujba religioasa de la Sanctuarul Diacezan “Fericitul Ieremia”, la care a fost prezent si primarul Onestiului, Emil Lemnaru, cantul corului, dirijat de prof. Monica Grosu, a insufletit fiecare moment de evlavie. Corul a fost format din elevi ai Liceului Teologic “Fericitul Ieremia”, seminaristi si studenti capucini si a interpretat intre altele o missa de Franz Schubert.
Ion Moraru