Primavara a adus un suflu nou in Piata Municipiului Onesti, unde tarabele s-au umplut atat cu „trufandalele” acestui an, cat si cu produse agricole scoase „din camara iernii” si aduse spre comercializare. Daca mai prin tot locul intalnesti pe mesele pietei onestene urzicile aranjate in mici gramezi (fiecare costand 50 bani), „spanacul romanesc” – cum este recomandat de producatorii agricoli (7 lei / kg) si salata verde (de la 1,5 – 2,5 lei legatura), la fel de prezente sunt si ridichile (2,5 lei legatura) si manunchiurile de ceapa verde, care costa 1 leu. Vanzatorii acestor verdeturi se bucura ca sunt printre primii care le-au adus la piata, unele, ca si legaturile de patrunjel verde ori de marar, fiind din serele pe care le au in gospodarie. Ceea ce remarca si cumparatorii este ca pentru aceste prime trufandale producatorii tin de preturi, astfel ca multi din cei care vin la piata sa se aprovizioneze doar privesc la salata, la spanac sau la ridichile rosii. Fiind perioada in care incep si lucrarile in gradinile de langa casa, la Piata Agroalimentara din Onesti se gaseste o mare varietate de seminte, pentru a fi semanate. Mai multe tarabe sunt pline ochi cu arpagic, care a poposit in municipiul de pe malul Trotusului si de pe meleagurile Buzaului. Pretul e intre 5 si 7 lei / kg, iar daca in anii trecuti avea cautare serioasa, cu preturi duble fata din acest an, acum nu se mai intrece nimeni sa cumpere. Intre produsele locale alese de catre cumparatori se numara si merele. Puse in vanzare cu 2,5 lei / kg, merele „de Targu Trotus” iau fata fructelor exotice, chiar daca un vanzator isi face reclama inspirat: „marfa meserie e la baiatul cu chelie”. In preajma sa se lafaie alte produse „exotice” prin pretul lor, aduse din strainatate (ardei gras – 12 lei / kg, dovlecei – 8 lei / kg).
Cu impresia ca pretul produselor agricole e dat si de distanta de unde sunt aduse, in Onesti rosiile „din Italia” costa 6,5 lei / kg, cele cu origine si mai precisa, „din Sardinia”, sunt 7,5 lei / kg, iar rosiile din Spania se vand cu 8,5 lei. Sunt insa mai mult admirate, fiind deocamdata – ca si ardeiul gras si dovleceii din Turcia – un lux, bune doar de privit. In umbra acestor „vedete” agricole, la piata onesteana se gasesc din belsug usturoi, radacina de telina, ridichi de toamna si o bogata varietate de cartofi (la care sunt si „promotii”, cu 1,30 lei / kg). Tot cu un pret de promovare, de 15 lei / kg, s-a vandut si branza de oi din Covasna, iar intre cele mai cautate sunt ciupercile, care se vand intr-un rand continuu de 5 – 6 persoane cu 10 lei / kg. Valeria F. (70 ani) a venit pentru cumparatorii onesteni cu castraveti murati si ardei iuti pusi la borcan din toamna anului trecut. Ca ea mai sunt si alti producatori agricoli, care aduc oua, bucati de sunca afumata, dar din piata onesteana nu lipsesc nici crengile inmugurite de salcie ori florile abia inflorite.
Ion Moraru