Joi, 23 septembrie, “panglica de asfalt” ce trece printre munti, prin pasul Oituzului, a fost strabatuta de sute de pelerini din Onesti dar si din “inima” Tarii Barsei, de la Brasov, cu totii venind sa traiasca punerea temeliei unei noi biserici. Aceasta va fi o biserica stefaniana ce se va inalta in cadrul montan fermecator din apropierea Sarosei, la cateva zeci de metri de Hanul Codreanu. Traind cu emotie evenimentul ziditor al asezarii temeliei pentru inaltarea noii biserici, aflate la cativa kilometri de satul Ferastrau, com. Oituz, aici au fost prezenti PS dr. Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, parintele Constantin Alupei, protopop al Protoieriei Onesti, Costel Mares, protopop al Protopopiatului Moinesti, si primarul Onestiului, Emil Lemnaru. Cele mai mari emotii le-a trait insa omul de afaceri brasovean Constantin Codreanu, care doreste ca sa ridice in acest mirific cadru un lacas de inaltare a rugaciunilor calatorilor. In cuvantul de invatatura adresat sutelor de credinciosi care au participat la aceasta slujba religioasa, PS Ioachim Bacauanul a declarat: “Dupa biserica stefaniana ce se va construi la Manastirea Caraclau, s-a gasit omul sa zamisleasca una asemanatoare, aici in comuna Oituz. Daca imparatul Constantin cel Mare a ctitorit imparatia bizantina la Istanbul (cunoscut in istorie Constantinopol), aici in apropierea localitatilor Oituz, Harja si Poiana Sarata, unde s-a scris o pagina glorioasa de istorie in timpul primului Razboi Mondial, se va inalta o biserica in cinstea imparatului Constantin cel Mare. Cat de iubite sunt lacasurile sfinte! Cu puterea, cu lucrul si cu harul lui Dumnezeu aceasta va fi inchinata Sfintilor Imparati Constantin si Elena”.
Ierarhul Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului a mai mentionat ca biserica ce se va construi in imediata apropiere a Hanului Codreanu va fi un metoc (proprietate imobiliara a unei manastiri ce serveste si ca loc de gazduire) al Manastirii Stefan cel Mare de la Slanic Moldova, iar staretul acestei manastiri, protosinghelul Daniel Leonte, va stabili “de acum si pana in veac” programul liturgic al bisericii. Astfel, Oituzul, care este un nod de legatura intre Ardeal si Moldova, va putea atrage si mai multi turisti in aceasta zona mirifica unde armonia este creata de cantecul pasarilor, fosnetul brazilor si de susurul izvoarelor. Parintele protopop Constantin Alupei a marturisit ca “pe valea atat de splendida a Oituzului noua biserica ce se va construi, ce va deveni si un popas de rugaciune, este ca o comoara lasata de Dumnezeu, pe care sa o ingrijim”. La punerea temeliei lacasului din frumoasa poiana oituzeana a fost prezent si arhitectul Ioan Goia, care a aratat mai multe schite cu planul noii constructii, mentionand: “Noi oamenii traim patru metamorfoze, asemeni anotimpurilor. Aici se va inalta o biserica in stil stefanian care va fi pe sufletul la tot romanul. Avem profunzimea sufletului si credinta in Dumnezeu ca vom reusi sa inaltam aceasta biserica a calatorilor”.
Cu greutatea cuvintelor din asemenea clipe marete, PS Ioachim Bacauanul a mai mentionat: “Cand punem temelia unei biserici este si o intristare, pentru ca ne angajam la o munca asidua. Dincolo de cruce trebuie sa vedem ca se va inalta lacasul. «Pietrele vii» o sa fim noi si daca Isus Hristos merge inainte, noi trebuie sa il urmam. Astazi este inceputul dar dincolo de «aruncatul semintelor vor veni si cei care vor aduna snopii». Pentru ca Dumnezeu este in mijlocul lumii si nu la marginea ei”.
Ion Moraru
#1 : 07/06/2011, 22:01