Beneficiara a Proiectului international “Comenius”, derulat cu finantare europeana din partea Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP), Scoala Nr. 1 Onesti se afla in cel de-al doilea an de desfasurare a actiunilor proiectului “Sa mancam impreuna – intalniri la masa europeana” (Let’s have a meal together, meetings around European table”). In primavara acestui an, in cadrul proiectului au avut loc doua mobilitati in Anglia si Franta, a echipelor partenerilor de proiect din Bulgaria, Franta, Italia, Lituania, Polonia, Romania, Suedia si Turcia. La Birmingham, in Anglia, Scoala Nr. 1 Onesti a fost reprezentata de profesorii Cristina Chirculescu (coordonator), Dan Zaharia (directorul scolii) si Mihaela Melinte. “Pe langa discutiile despre activitatea proiectului si lucrarile prezentate, gazdele din Anglia ne-au oferit prilejul vizitarii unor obiective interesante pentru a cunoaste «live» civilizatia si istoria poporului britanic. Astfel, am putut vizita Muzeul de Arta din Birmingham, Clubul de fotbal «Aston Villa» si orasul natal al lui William Shakespeare, Stratford-upon-Avon. Am vizitat si scoala primara Marsh Hill, la care elevii ne-au incantat cu un scurt program artistic in care s-au regasit si saluturi in opt limbi straine (a tarilor partenere in proiect). Aici am aflat mai multe informatii despre sistemul de invatamant britanic si am remarcat numarul redus de elevi dintr-o clasa, cu lucrul in grupe de cate 6 copii si prezenta profesorilor asistenti ce se ocupa de grupele care nu au profesor. Dotarea materiala a clasei a fost pentru noi profesorii din Romania un lucru care ne-a uimit, realizand cat de avansate sunt scolile britanice fata de cele romanesti. O surpriza placuta a fost vizitarea Clubului «Aston Villa», un club de elita din lumea fotbalului mondial. In sala conferintelor de presa a clubului am stabilit actiunile ce urmeaza a fi cuprinse in cadrul proiectului. Discutiile au fost conduse de coordonatoarea proiectului, Beata Tarka din Polonia. Fiecare scoala a prezentat in format electronic modul cum s-au desfasurat activitatile «Zilele fructelor» si «Jocuri sportive traditionale si moderne», scopul acestor actiuni fiind ca elevii sa constientizeze importantta fructelor in alimentatia de zi cu zi precum si importanta miscarii fizice pentru sanatatea organismului. Dupa 5 zile de sedere in Anglia, unde ne-au fost oferite mancaruri tipic englezesti dar si meniuri internationale, pe 25 martie ne-am intors la Onesti cu amintiri frumoase si o experienta greu de uitat”, ne-a declarat prof. Cristina Chirculescu.
In perioada 11-15 aprilie 2011 a avut loc o alta vizita in cadrul proiectului, de aceasta data in Franta, la Morestel. Aici au participat profesorii Cristina Chirculescu (coordonator), Maria Orandaru, Elena Vladut, Olga Manolache, Irina Abaza si Corneliu Sburlan precum si un grup de elevi din clasa a VI-a si a VII-a (Adriana Basoc, Iulia Andreotti, Vlad Vranceanu, Diana Marcu, Ilinca Bucataru si Razvan Udrea). La scoala partenera in proiect – Colegiul “Francois Maurice Ravier” – oaspetii au avut o primire prietenoasa, au vizitat scoala asistand la ore de Limba engleza, matematica, educatie fizica si limba franceza. Despre vizita in Franta, profesoara Cristina Chirculescu a mentionat: “Elevii nostri au participat la ore si au constatat ca materia care se preda in Franta este mai usoara decat in Romania. Astfel, diferenta dintre sistemul francez si cel romanesc exista in ceea ce priveste programa scolara (mai putin incarcata), in faptul ca elevii petrec mai multe ore la scoala, existand o pauza de pranz la care elevii servesc masa la cantina scolii. Elevii ne-au pregatit faimoasele clatite frantuzesti, prezentandu-ne si un istoric al acestei specialitati culinare”. Demn de mentionat este faptul ca delegatiile de profesori si elevi din cele opt tari partenere ale proiectului au fost invitate in Sala de consiliu a Primariei Morestel, primarul acestei localitati fiind deschis la intrebarile despre sprijinul pe care institutia pe care o conduce il acorda scolii. Delectarea cu mancarurile bucatariei frantuzesti, printre care celebrele branzeturi, melci, salate si prajituri, vizitele turistice in localitati ale regiunii Isere (Cremieu, Lyon, Aix-les-Bains si Chambery) precum si deosebita ocazie a elevilor onesteni de a-si exersa cunostintele de la limbile engleza si franceza au fost alte lucruri ce au facut ca despartirea de gazdele din Franta sa fie una grea, lasand speranta clipelor minunate ale altor vizite cuprinse in cadrul proiectului.
Ion Moraru







