Festin gastronomic la Oituz, stropit cu vinuri din soiuri alese. Festivalul placintelor organizat la Harja a reunit participanti din mai multe zone geografice, fiecare prezentandu-si delicatesele. Mosocoarna si varzar de Bihor, nelipsitele poale-n brau moldovenesti de Harja, placinta cu cartofi, cu mere, turta cu dovleac, invartita cu nuca, din toate acestea participantii s-au infruptat, iar pentru cei cu setea neostoita vrancenii au adus vinuri fine. Dincolo de promovarea gastronomiei traditionale, prin organizarea evenimentului se doreste punerea comunei Oituz pe harta agroturismului. ,,Am participat la foarte multe evenimente de acest fel, dar la Oituz e altfel. E un loc sfant, un loc pozitiv, plin de istorie, cu traditii de veacuri”, ne-a spus cu zambetul pe buze Eugenia Apostol, indemnandu-ne sa-i degustam placintele rumenite in cuptorul de lut al parintilor.
Satul Harja a devenit pentru doua zile paradisul gurmanzilor, putand infuleca delicatese traditionale din Bihor, Vrancea, Bucovina, Bacau. Scopul evenimentului vizeaza promovarea traditiilor culinare, istoria si valorile culturale. ,,La noi este o traditie in producerea placintelor, dar ne-am inscris in Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural, aidoma altor 15 judete. Ideea e sa facem imagine acestui delicios produs care este placinta,” spune primarul comunei Oituz, Ion Osolos. Extrem de incantata de cadrul natural fermecator s-a aratat si Marilena Stoian, presedintele fondator al ANTREC: ,,Desi am mai fost in Oituz, raman mereu impresionata de natura minunata, in orice anotimp are ceva de oferit. Ma bucur sa vad la Oituz trei generatii imbracate in costume populare. Ma bucur sa vad oameni din atatea judete, membri ANTREC si nu numai. La anul vom implini 20 ani de activitate. Avem in asociatie mii de pensiuni din peste 900 de localitati din Romania. Prin activitatile intreprinse, incercam sa promovam ce este specific zonei. Judetul Bacau are foarte multe de oferit.”
Varzar de Bihor, fata-n fata cu poalele-n brau moldovenesti
Tocmai din Bihor, Ioana Hent a venit sa le arate moldovenilor, printre altele, specialitatea cu prune numita mosocoarna. ,,Este pentru prima data cand participam la Festivalul de la Oituz si am venit cu mosocoarna, o placinta cu prune. De asemenea, am pregatit varzar, placinta cu branza, spanac, ceapa verde si marar. E specialitatea zonei noastre. Avem si placinte cu branza si cartofi, turta cu dovleac. Toate au fost facute dupa retete vechi, ale bunicii, dar la care ne-am adus si noi contributia. Va invitam sa le gustati!” Nu va putem descrie ,,supliciul” la care am fost supusi si parerea de rau ca nu mai aveam burta pentru toate bunatatile. De altfel, placinte erau pentru toate gusturile si mofturile celor prezenti. Am parasit standul bihorean si ne-am indreptat spre cel din Harja, pentru a ne demonstra patriotismul local. Aici am stat de vorba cu Eugenia Apostol, cea care ne-a imbiat la degustarea celebrelor poale-n brau. ,,Noi le-am facut in cuptorul de lut al parintilor. Avem si cozonac, si placinta cu varza, cu cartofi, cu mere, invartita cu nuca. Suntem la a cincea participare.” Toate bunatatile au descris o harta imaginara a traditiilor culinare deschisa tuturor, initiati sau nu, timp de doua zile, in satul Harja, loc de odihna si reculegere. ,,Am participat la foarte multe evenimente de acest fel, la festivalul sarmalelor, spre exemplu, dar la Oituz e altfel. E un loc sfant, un loc pozitiv, plin de istorie, cu traditii de veacuri. Rostul evenimentului este acela de a dezvolta turismul in zona noastra, de a promova traditiile si de a socializa,” arata Eugenia Apostol.
Oituz, locul unde s-a facut Romania
Sloganul eroilor de la Oituz, ,,pe aici nu se trece”, a devenit de la o vreme incoace ,,doar pe aici se trece”, ori cel putin asta isi doresc reprezentantii ANTREC si primarul comunei, ca sa nu mai spunem de cele opt pensiuni din zona, care isi asteapta turistii. ,,Din pacate, cand vorbim de turism oamenii se gandesc la numai Slanic Moldova, iar noi incercam sa aducem in prim plan si satele de aici ca destinatii de vacanta pentru romani si, poate, pentru straini,” constata Marilena Stoian, presedinte fondator ANTREC, in timp ce primarul Osolos scoate in evidenta atuurile comunei sale: ,,Prin acest Festival al placintelor, comuna poate promova potentialul turistic deosebit pe care-l are. Traseul acesta, de la iesire din Oituz si pana la Oituzul Ardelenesc, este un defileu cu cateva depresiuni la Harja, la Poiana Sarata. Traseul este foarte frumos si plin de istorie, pentru ca se pot vizita cimitirele eroilor din cele doua Razboaie Mondiale, de la Oituz si de la Poiana Sarata. Poate fi vizitat si Monumentul Eroilor Cavaleristi, care aduce aminte de luptele date pe dealurile Oituzului si la care a contribuit cavaleria.” O deosebita incarcare simbolica o poarta biserica din Harja, care s-a construit cu piatra de la Vama Oituz, la granita cu Imperiul Austro-Ungar. Un alt obiectiv ce merita vizitat fie si numai pentru privelistea ce vi se deschide este Monumentul Eroilor Cavaleristi. Sculpturile, reprezentand un cavalerist in pozitie de atac, un cal si un scut heraldic cu stema Romaniei, iar in partea superioara un vultur din bronz, au fost realizate de catre Ionescu Varo, la 1924.
Istoria scrisa si cea orala, faptele traite si cele povestite, traditiile, obiceiurile si legendele locului se gasesc in fiecare an la Festivalul placintelor, ajuns la cea de-a zecea editie.
Ovidiu Munteanu