„Intalnire a fraternitatii”, cu oaspeti din zece tari europene, la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Onesti. Actiunea, inclusa in proiectul „Food, Food for Thought” („Hrana, hrana pentru minte”) a reunit peste 60 profesori si elevi din Bulgaria, Belgia, Croatia, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, Polonia si Turcia. Primul lucru pe care oaspetii au dorit sa-l viziteze a fost Sala de gimnastica in care s-a pregatit Nadia Comaneci pentru a deveni „Zeita de la Montreal”. Aici, vizitatorii s-au putut bucura si de o demonstratie oferita de lotul national de junioare. La Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” oaspetii au fost intampinati cu paine si sare de un grup de eleve imbracate in costume populare traditionale, iar directorul institutiei, profesorul Mihai Ursachi, a facut o scurta prezentare: „Colegiul nostru are o istorie bogata si e o traditie in Regiunea Nord – Est a Romaniei ca noi sa pregatim elevii in domeniul constructiilor, al materialelor de constructie, dar si in automatizari. Aceasta scoala a fost infiintata in 1976 la initiativa Trustului de Constructii Industriale Onesti si de atunci s-a dezvoltat continuu, diversificandu-si profesiile in care ii pregateste pe elevii de pe Valea Trotusului.”
Oaspetii straini s-au infruptat din bogatia de prajituri aflate intr-o sala a Clubului Elevilor, din care a rasarit si un tort a carui forma inchipuia un album. Li s-a pregatit si o surpriza: o prezentare a Romaniei, din care nu au lipsit cadre cu inventatorul insulinei, Nicolae Paulescu, cu Constantin Brancusi, cu manastirile Bucovinei, dar si cu portarul Helmuth Duckadam, din finala Cupei Campionilor de la Sevilla. A urmat o proba practica de sezon, cu tema „Metode de conservare a alimentelor bucatariei traditionale romanesti”, care s-a tradus prin pregatirea cate unui borcan cu muraturi. Participantii au cautat pentru inceput raspunsurile la un test grila in privinta punerii muraturilor, pentru ca apoi sa lucreze efectiv. Au impresionat meticulozitatea mai multor echipe (ale Turciei, Poloniei si Bulgariei), spiritul independent al elevilor germani (care au taiat „stilizat” morcovii si telina), dar si straduinta tuturor de a realiza o activitate de calitate. In aceeasi atmosfera de bucurie si de elan tineresc a fost plantat un nuc in fata Clubului Elevilor, iar reprezentantii Bulgariei, in costume traditionale, au oferit produse specifice de patiserie din aceasta tara (nelipsind placinta cu dovleac si foietajele). Profesorul olandez Kees van der Ploeg a fost coordonator al proiectului „Food, Food for Thought”, actiunile avand loc alternativ in cate doua tari implicate. Astfel, dupa ce s-au derulat activitati in Belgia – Olanda, Germania – Polonia, Italia – Croatia, momentele de la Onesti le-au continuat pe cele din Bulgaria (orasul Varna). Vor urma activitati in Grecia – Turcia si in Portugalia. Pana acum, mai multi profesori si elevi ai Colegiului Tehnic „Gh. Asachi” au avut prilejul de a fi prezenti la actiunile din strainatate ale acestui proiect „Comenius”, in Bulgaria participand sase elevi si doi profesori ai institutiei. Profesoara Daniela Fechet e coordonatoarea din partea Colegiului „Asachi”, alaturi de ea fiind Gabriela Kelemen, Mihaela Buca, si Luminita Stupu. De mentionat ca periplul prin judet al oaspetilor din strainatate a mai inclus municipiul Bacau si Parcul „Aventura” de la Magura.
Ion Moraru








